zaterdag 28 januari 2012

Wel of geen streepje?

Vanmorgen de dag begonnen met een kort bezoekje aan de telpost bij hotel Savoy, erg gezellig maar zoals te verwachten weinig vogels. Toen maar een lange wandeling door Berkheide gemaakt en hier was het goed toeven, weinig wind en een temperatuur net iets boven het vriespunt heerlijk. De Kraaien zitten vanmorgen aan de noordkant van de grote plas en ook de Bonte laat zich even zien. Op de plas zwemmen twee Wilde Zwanen en een groot aantal Kuifeenden, de hier gemelde Krooneenden laten zich niet zien. De Kramsvogels doen zich te goed aan de laatste duindoornbessen.
Leuk zijn ook de Goudvinken die aan de zuidkant van het meer zitten. Als ik even met Gijs van der Bent en zijn vrouw sta te praten valt mijn oog op een zangertje wat boven in een struik zit, het blijkt een vrouwtje Zwartkop te zijn, leuk voor januari!

Ree | Roe Deer (Capreolus capreolus)

De tijd vliegt en het is bij twaalven als ik richting huis rij, onderweg krijg ik een belletje van Remco Hofland met de vraag of we nog ff snel naar Den Oever gaan voor de vermeende Amerikaanse Zilvermeeuw. Mijn antwoord luid; nou dat kan wel maar als jij om half vier weer in Leiden moet zijn zullen we wel moeten doorrijden. Om tien over half een vertrekken we vanuit Oegstgeest en om kwart voor twee hebben we de meeuw gezien en staat de Grote Burgemeester ook op de foto. De burrie vind ik eigenlijk leuker dan die suffe zilvermeeuw maar die is dan weer voor het spelletje.

Amerikaanse Zilvermeeuw ? | Smithsonian Gull (Larus smithsonianus)

En met het spelletje bedoel ik de ranking van de DBA, dit is ook zo'n vogel om aan de goede kant van de discussie te blijven. Net als met die Kokar van het Broekbos bij Harderwijk, je moe(s)t er geweest zijn voor het geval dat het CDNA besluit om een streepje erbij uit te delen. Met deze vogel is het al net zo, de meningen zijn verdeeld maar iedereen gaat want wat als..... Het gaat dus wel degenlijk om het spelletje want de meeste van ons kijken niet eens naar meeuwen, maar stonden vandaag of vorige week wel allemaal in Den Oever. En die Kokar, nou die heeft het streepje gekregen.


Grote Burgemeester | Glaucous Gull (Larus hyperboreus)

Om Kwart over drie zijn we weer in Leiden, of het een Amerikaanse of gewone Zilvermeeuw word zullen we pas over een jaar, of langer, weten want eerst moet de vogel nog door de molen van de commissie, wel of geen streepje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten